Matematikpointer

Alle danske matematikbogsystemer er enige om en ting: Det skrevne danske ord hører ikke hjemme i en matematikbog før i 4. klasse, og derefter regner man med at eleverne kan læse hvad som helst.

Der er næsten ikke et skrevet dansk ord i matematikbøgerne fra 0.-3. klasse, men derimod masser af tal, symboler og tegninger. Fra starten af 4. klasse skifter matematikbøgerne totalt karakter. Det er nu tekst der dominerer i bøgerne, og meget færre regnestykker og tegninger. Eleverne skal til at skrive mere, og mange af opgaverne er stillet, så der forventes lidt tilhørende tekst i svaret. Lidt karikeret regner vi altså med at eleverne lærer at læse og skrive matematik i løbet af sommerferien mellem 3. og 4. klasse.

Der er således elever, her i blandt en stor del tosprogede, der pludselig får problemer med matematik i 4. klasse. Det er simpelthen et nyt fag der møder dem efter sommerferien. Vi kan ikke have en matematikundervisning uden tekst – kun med symbol regnestykker. For det første skal vi kunne tale om faget for at kunne lære det. Kun gennem sproget kan elever og lærer kommunikere om faget, så sproget er nødvendig for en matematik. Det er derfor vigtigt, at alle elever på mellemtrinnet bliver fortrolige med IntoWords og/eller CD-ord.

Derudover er matematikfaget i dagens Danmark et anvendelsesfag. Målet med matematikundervisningen er, at eleverne kan anvende faget, og fagets anvendelser kræver i høj grad et sprog. Læs mere på "Pind og Bjerre".

Inspiration

  • Matematikfilm
  • Undervisningsvideoer til yngre elever, forældre eller egen klasse
  • Undervisningseftermiddage, hvor forældrene undervises af deres børn
  • Matematikafleveringer på computer i grupper (procesorienteret)
  • Lave casino med egne udviklede spil for bedsteforældre
  • Tværfaglige forløb med fremlæggelser som skal indeholde matematik
  • Hvem kan løse opgaver i Excel, GeoGebra og lign. med færrest klik
  • Matematikkonkurrencer udformet af eleverne i fx Kahoot eller med bevægelse
  • Evaluering af året, hvor eleverne i grupper står for og underviser de andre i klassen i et af matematikemnerne

Links til matematikinspiration

Se GeoGebra inspiration.
Se Excel.
Se Matematikbanken.
Se spillebog.
Se DUDA.
Se Matematiklinks.
Se mattip.dk.
Se SkoleTube.
Se DR Skole Matematik.
Se matematiksider på nettet.
Se matematik spil online.
Se Coolmath4kids.
Se Gåder og opgaver.